Santiago de Compostela (2013)

18-jun-13

Parcours (met foto s) van deze dag op MyMaps van Google.

Afstand (GPS) = 26.9 km. Afstand (boek) = 25.2 km.

Vannacht een paar keer de kerkklok horen slaan op zo'n typische manier: om - bijvoorbeeld - vier uur slaat de kerkklok vier keer en een minuutje later nogmaals vier keer. Om een uur of acht verruilden we de goede hotelkamer van La Barra voor de bar waar het ontbijt werd geserveerd: we hebben daar uitstekend ontbeten. Nog geen vijfhonderd meter nadat we waren vertrokken trokken we de extra kleding al weer uit: de zon begon goed te schijnen.

Het vreselijk ruige lijkt al weer achter ons te liggen: meer weide, glooiende landschappen en woonkernen waar we overigens verrassend weinig mensen tegenkomen. In Castro is een jeugdherberg waar we even koffie drinken. De tocht zet zich voort, we voelen ons soms een moderne Don Quichote: zoveel windenergiemolens staan er! Een enkele koe gaat er speciaal voor staan om te worden gefotografeerd, mestkevers zijn weliswaar kleurrijk en glanzend maar ze laten zich veel minder gemakkelijk vangen in een foto.

We passeren de Alto del Acebo: de grens tussen Asturie en Gallicie. Asturie doet ons op gepaste wijze uitgeleide: we stijgen tot ca 1120 m hoogte en de klim is best pittig. Aan de Gallicische kant van de pas blijkt een kroeg, maar die is gesloten: kleine dingen hou je altijd! Opvallend detail (maar ook beschreven in onze reisbeschrijving) betreft de richting van de schelpen die ons de richting duiden:in Galicie precies andersom dan in Asturie.

Al vrij snel na de binnenkomst in Gallicie zien we het eindpunt van deze dag - Fonsagrada - liggen maar daar zijn we nog even niet. Een kilometer of vijf voor Fonsagrada gaat het regenen maar geheel onverwacht is daar ineens een keurig restaurant: schuilen en lunchen gaan samen. Na de lunch - het is inmiddels wel wat frisser geworden - leggen we de laatste kilometers af naar Fonsagrada. Via een lokaal dalletje stijgen we het laatste stukje Fonsagrada binnen. Het centrum is wel gezellig maar voor je er bent kom je door een ongezellig en wellicht ook armoedig deel van de stad.

We vinden onderdak in een eenstershotelletje Cantabrico en zijn vervolgens een biertje gaan drinken. Tot morgen!