Sint Eustatius

slideshow van foto's

publicatie school at sea / regina maris (1), publicatie school at sea / regina maris (2),

publicatie school at sea / regina maris (3), publicatie school at sea / regina maris (4), publicatie school at sea / regina maris (5)

oefenen dansact, welkom "school at sea" door governor en principal, national anthem, dansact

vaartocht "regina maris" naar saba

kerkdienst sda-kerk, workshop "dansen", lunch en rondleiding lynch plantation, rondleiding walter hellebrand, bezoek museum, bezoek battery de windt

beklimming quill, afdaling in krater, soep en brood na afloop onder "overdekte"

rogers rosa (havo 3) klimt in het want tijdens "open huis", gevolgd door afsluitende bbq aan boord

Statia, 4 januari 2016.

Vrienden,

In december 2015 komt geen nieuwsbrief uit. Niet dat er niets te melden valt: integendeel! De kerstvakantie voert ons echter naar Nederland en België en we besluiten de nieuwsbrief pas te verzenden wanneer ik weer terug ben op Statia. Vandaar de verzending vandaag, 4 januari. Dat brengt ons op het volgende: alle lezers van onze nieuwsbrief willen wij een voorspoedig 2016 toewensen! En dan nu: veel leesplezier....


Donderdag 26 november is het een Amerikaanse feestdag: Thanksgiving Day. En aangezien wij Amerikaanse overburen hebben die - bij wijze van spreken - nog de zonsopkomst zien als de aanleiding voor een feestje is er op deze vierde donderdag in november een gezellig vol dek (zo noemen zij hun veranda) waarop ca. twintig mensen van een heerlijke maaltijd genieten. De geschiedenis van deze dag hangt kennelijk af van degene die je het wil vertellen. De Indiaanse bevolking van de Verenigde Staten zien het als een rouwdag waarop wordt herdacht dat hun bevolking werd gedecimeerd. Het overgrote deel van de Amerikanen ziet het echter als een dag waarop (overvloedig) wordt gegeten als herinnering aan en dank voor de uiteindelijk gelukte oogst in 1621 van de Pilgrim Fathers na hun barre tocht met de Mayflower. Grappig is dat in die herinnering ook een relatie ligt met het Leidens Ontzet die voor deze Pilgrim Fathers een voorbeeld zou zijn geweest: een dankdienst in de Pieterskerk en een maaltijd.

Joske gaat een koffie-/theehuis-lunchroom-galerie beginnen. Het ligt lekker centraal, vlak achter Paper Corner. Het pandje is gehuurd van Christina, de moeder van Sherees. In potentie lijkt er een leuke aanloop van mensen, gasten dus. Joske heeft er zin in en in de begindagen van december komt er een lading tafels en stoelen uit Nederland die in elkaar moeten worden gezet en met name Hans en Jos zijn druk bezig. Carli helpt bij schoonmaken en ook wij lopen rond. Echt handige dingen zijn niet mijn specialiteit maar al het verpakkingsmateriaal - en dat is best een boel - moet wel naar de dump worden gebracht. Aan dat klusje kan weinig fout gaan: een typisch klusje voor Jan. In januari gaat Para Mira (betekenis: Stop en Kijk, gelegen aan de Paramiraweg) pas echt open maar in december zijn de proefopeningen hoopgevend!

3 December is er een set aan presentaties van de examenkandidaten van VMBO-T. Weliswaar geef ik geen les aan hen maar het is toch een leuke schoolactiviteit die belangstelling behoeft. Bovendien vinden deze presentaties plaats in het CNSI-gebouw wat toch enig cachet aan de gebeurtenis geeft. Misschien moeten we als Havo ook deze lokatie kiezen voor de presentatie van de profielwerkstukken later dit schooljaar.

12 December is er een feestelijk diner voor alle personeel van de school, ons aangeboden door het bestuur. Het betreft de viering van een goed verlopen inspectie (natuurlijk kan het altijd beter), het inluiden van de kerstvakantie, een verlate aandacht voor de Teachers Appreciation Day (5 oktober) en het afscheid van collega Bart en zijn partner Gil. Dit laatste doet ons ook een beetje verdriet. Met Bart en Gil onderhielden wij immers een heel plezierig contact.

Sinterklaas ziet hier geen schoorstenen om pakjes te bezorgen dus het hele feest gaat ons eiland voorbij: op sommige plekken hangt al enige weken de kerstversiering en op andere plekken wordt deze gaandeweg aangebracht. In Europees Nederland is 5 december altijd een omslagpunt: de ene dag nog in de ban van Sinterklaas en Zwarte Piet, de andere dag is de Kerstman in aantocht. Hier dus niet: ik loop elke dag langs een huis waarop tegenwoordig ook een arreslee te zien is. Niet echt een vervoermiddel dat ooit hier gebruikt zal zijn maar goed, op de een of andere manier hangt Kerst ook hier nu eenmaal samen met roodgeneusde rendieren, sneeuw en dus ook met de arreslee.

Met de kerstvakantie in zicht is er natuurlijk de onvermijdelijke week waarin de schoolexamens worden gehouden. Voor de examenkandidaten toch telkens weer een spannende gebeurtenis. Voor de docenten natuurlijk ook: is de overgebrachte stof in voldoende mate blijven hangen en kunnen de studenten deze hanteren in de toetsomgeving? Ik ervaar deze weken in elk geval ook als een soort toets voor mezelf. We zijn benieuwd!

In die laatste week voor de vakantie is er ook de "Regina Maris", het zeilend schoolschip van School at Sea. Dit jaar doen zij voor het eerst ons eiland aan en dat is het gevolg van enig schrijfwerk mijnerzijds. Ik ben er best een beetje trots op dat ze deze week onze gast willen zijn. We hebben een leuk programma en ik hoop dat ook onze leerlingen het een leuke en inspirerende ervaring zullen vinden.

Woensdag 16 december zou de "Regina Maris" aankomen vanuit Sint Maarten. Ik rekende er op dat een ontvangst op school wel vanaf een uur of drie in de middag zou kunnen worden gepland. Per slot van rekening is Sint Maarten ook weer niet zo heel ver weg dus meer dan een uur of zes varen zal het toch niet zijn. Maar aangezien de "Regina Maris" bij Sint Maarten niet binnen in een haven lag doch voor anker is gegaan, is iedereen aan boord verstoken van internet. Met als gevolg dat de communicatie tussen de crew en mijzelf zeer beperkt plaatsvond. In een erg laat stadium kwam ik er achter dat het schip niet eerder dan een uur of zes in de middag zou binnenlopen en dan blijkt het schip ook nog eens eerst de nacht voor anker door te brengen.
Noot: Vandaag arriveren Debbie en Priscilla. Debbie is de zus van mijn collega Etienne en zij brengen de kerstdagen op ons eiland door waarbij zij ons huis zullen gebruiken als overnachtings- en uitvalsbasis!

Donderdag 17 december zou een vaartocht naar Saba plaatsvinden (althans dat had ik zo gepland, later die dag bleek dat de bemanning aan boord hier pas zaterdag op had gerekend). En alvorens te gaan varen moet er toch iets als een welkomstwoord worden uitgesproken (nu de woensdagmiddag ook al van het programma was gevallen). In de vroege ochtend van donderdag loopt het schip daadwerkelijk binnen en om half acht is er de openingsceremonie op de "board walk", een keurig pleintje net buiten de haven. Enkele jonge studenten van onze school zingen a capella het Statiaanse volkslied, de heer Gerald Berkel, onze gezaghebber, houdt een speech, en zo ook onze directeur, "teacher Rosie". De ceremonie eindigt met een heel leuke dansact van Lenaria, Zdijah, Saskia en Ynatra. Deze act krijgt nog een vervolg omdat de studenten van de "Regina Maris" graag ook willen leren dansen.

Diezelfde donderdagochtend vertrekken we omstreeks half negen op weg naar Saba. Wie zijn "we"? De leerlingen van Havo 4, Havo 5 en VMBO-T-4 en enige begeleidende docenten. Al varend ontstaat de gedachte om ook de haven van Saba binnenlopen. Dat lag niet echt voor de hand want zonder transport loopt de weg vanuit de haven onprettig steil naar boven. Maar onze teacher Vanessa heeft een broer die op Saba woont en die blijkt na een telefoontje heel wel in staat om wat busjes te regelen zodat het transport (naar The Bottom) ineens geen probleem meer is. Het zeilschip mag uiteindelijk de haven niet binnenlopen: geen nood, het laatste stukje wordt per rubberboot afgelegd. Als Vanessa dat van tevoren had geweten weet ik niet of ze was meegegaan… Het was absoluut een geslaagd programmaonderdeel waarbij sommige van onze leerlingen ineens van zichzelf weten dat ze best wel gevoelige evenwichtsorganen hebben (waardoor ze enigszins zeeziek waren).
Noot: Volkomen onverwacht sta ik bij een terrasje in The Bottom, blijkt daar ineens Piet Gerritsen aanwezig. Piet is een voormalig collega van mij bij het Commando Diensten Centra van het Ministerie van Defensie. Ik wist dat Piet op Saba woonde maar dat ik hem hier zomaar tegen het lijf zou lopen wist ik natuurlijk ook niet! Toeval?!

Vrijdag 18 december breng ik in alle vroegte eerst Mia naar het vliegveld: zij gaat vast op weg naar Nederland (ik volg zondag). Daarna is er de kerkdienst met onze gasten van de "Regina Maris" in de SDA-kerk (SDA staat voor Seventh Day Adventist). In het dankwoord van coördinator Vanessa werden onze gasten speciaal genoemd: hen wordt gevraagd om even te gaan staan en iedereen applaudisseert hartverwarmend. Na afloop van de kerstdienst gaan we weer naar school. We hebben wel een uurtje tijd voor de workshop "dansen" onder leiding van Zdijah: alle studenten van de "Regina Maris" volgen stapje voor stapje alle bewegingen die worden voorgedaan. Het blijkt een onverwacht groot succes! Juist deze niet geplande activiteiten blijken geweldig succesvol. Nog even dansen met de andere leerlingen onder de "overdekte" en als ons programma om een uur of elf vervolgt wordt ons en onze gasten een uitgeleide met applaus geboden.

Met de bus gaan we naar Lynch Plantation, een landgoed waarop het Berkel Museum is gevestigd. Eerst even genieten van het lunchpakket en dan luisteren naar de woorden van de heer Ismael Berkel, inmiddels de tachtig ruim gepasseerd maar een geweldig onderhoudend verteller! De boodschap van de heer Berkel heeft een serieuze ondertoon: "select your friends with care!" Camberley en Gervaughn tonen onze gasten de historische huisjes op het landgoed.

Met de bus gaan we terug naar het dorp en we verdelen ons in twee groepen die halverwege de middag wisselen van programmaonderdeel. We bezoeken het museum en we volgen een wandeling langs de historische punten van het dorp. De wandeling begint bij het Fort Oranje en voert langs het graf van schout-bij-nacht Krul, gesneuveld in een strijd met drie Engelse schepen bij aanvang van de Vierde Engelse Oorlog. We gaan langs de ruïnes van de Hervormde Kerk en van de Synagoge. Walter Hellebrand, historicus en bovendien geboren en getogen op Sint Eustatius, vertelt over the first salute op 16 november 1776, Sint Eustatius als knooppunt van de vrijhandel in het Caribisch Gebied, de Golden Rock, de vlag en het wapen van Sint Eustatius en over nog veel meer. Bovendien weet hij antwoord op alle vragen. Wanneer we de opvarenden weer terugbrengen naar de "Regina Maris" komt er de suggestie om nog even langs Whitewall en Battery De Windt te gaan: goed plan, doen we!

Zaterdag, 19 december, is een sportieve dag: we gaan de Quill op (naar de kraterrand) en in (de krater dus). Het is een beetje regenachtig waardoor de klim hier en daar een beetje glibberig is maar het karakter van het tropisch regenwoud in de krater komt hierdoor wel helemaal tot zijn recht! Na afloop laten we ons de soep goed smaken (onder de overdekte van de GvP-school). In de middag is er een "open huis" aan boord. Verschillende ouders van leerlingen komen aan boord kijken en laten zich rondleiden door de opvarende studenten. Het bezoek eindigt met een geweldig gezellige barbecue aan boord!

Zondagochtend vertrekt de "Regina Maris" weer en gaat op weg naar het volgende Caribische eiland: Dominica! Het lijkt me dat het bezoek aan ons eiland voor alle partijen een groot succes is geweest. Laten we hopen dat dit bezoek de komende jaren een vervolg zal krijgen!

In voorgaande paragraaf beschrijf ik weliswaar het vertrek van de "Regina Maris" maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik dit vertrek niet heb meegemaakt. Om acht uur vertrek ik (samen met collega Geertruida) via Sint Maarten (alwaar een heerlijk ontbijt bij Karakter) en Curacao naar Amsterdam. In Nederland brengen we de Kerstdagen door!
Noot: Bij Karakter ontmoet ik volkomen toevallig Gijs en Georgine. Zij zijn op hun terugweg naar Dominica. Wij hebben hen leren kennen tijdens onze herfstvakantie vorig jaar in Saba en sindsdien bestaat ons nog niet uitgevoerde plan om hen te bezoeken op het prachtige eiland Dominica.

In Nederland doen we verscheidene dingen, we bezoeken de tandarts, ik ga naar de mondhygieniste, we bezoeken de Vodafone-winkel voor een nieuw toestel en we zien en spreken wat vrienden en oud-collega's uit mijn Mauritshuis- en Defensieperiode (Alex, Arjan, Fehmi, Gisela, Gita en Lydia [werkt nu bij Koninklijke Schouwburg] resp. Mirjam, Michel en Hans [Hanneke blijkt even afwezig]), alsook Marianne, de vrouw van mijn vorig jaar overleden jaargenoot Hans. Ook bezoek ik tamelijk onverwacht Eric en Margot. Weliswaar blijkt Eric afwezig vanwege een nierdialyse maar met Margot praat ik de afgelopen ontwikkelingen bij. Woensdag vertrekken we naar België om de Kerst door te brengen in de boerderij van Mok en Tjeerd.

Zondag 27 december komen we terug in Nederland en gaan even langs de Berkhoutjes in Ede en Bennekom. We rijden door naar Den Haag en eten met mijn oud-collega bij het Mauritshuis Vinod en zijn partner Ashi bij Schlemmer.

Maandag 28 december fiets ik eerst langs bij Bridgehead waar niet alleen Ashi werkt maar ook mijn collega van eertijds Albert: leuk om na langere tijd onder het genot van een kop koffie oude en meer recente herinneringen en ervaringen te delen. Om elf uur heb ik een afspraak met vier studenten van Havo 5 van vorig jaar: Revinio, Martijn, Shandrelica en Sherees. Revinio blijkt ziek maar met de rest wandelen we van het Centraal Station van Den Haag naar het Plein: daar genieten we van een heerlijke lunch. Na de lunch - waarbij natuurlijk uitgebreid wordt bijgepraat - bezoeken we in een rondleiding de Tweede Kamer, de Eerste Kamer en de Ridderzaal. We ronden de middag af met een bliksembezoek aan het Mauritshuis (mede mogelijk gemaakt door enige bevriende oud-collega's aldaar). In de avond eten we bij de Stritzko's in Katwijk.

Dinsdag 29 december doen we een rondje om de noord: vanuit Leiden gaan we naar Den Helder. Eerst even naar Roos en Rien Hali, inmiddels een dagje ouder maar desondanks enthousiaste volgers van onze belevenissen. We lunchen bij Wilfred en Mien waarna we van de pompoensoep genieten bij Manon in Franeker. De etappe van vandaag eindigt in het Mercure Hotel te Zwolle.

Woensdag 30 december komen we rond koffietijd aan bij Marloe en Peter in Empe. Beiden zitten in het onderwijs en zijn erg belangstellend naar onze en mijn ervaringen op het eiland respectievelijk op school. We gaan door naar Ab en Maaike in Dieren en constateren dat het gelukkig goed gaat met beider gezondheid. De avond brengen we door met al onze Haagse overburen: Jules, Lucy, Ben, Erna, Ingo, Hedie en Ellen. In gezamenlijkheid hebben zij een stamppot (boerenkool- en zuurkoolstamppot alsook hutspot) bereid en het wordt een heel gezellige avond (na afloop zelfs een oliebol). In de avond komen Robert en Joyce onverwacht nog even langs.

Donderdag 31 december doen wij eerst nog wat boodschappen in Leiden, worden we ineens aangesproken door een mevrouw die vraagt of wij uit Sint Eustatius komen: blijkt Addie de Moor te zijn die een tijdje geleden als toerist Sint Eustatius aandeed. We lunchen die dag in Haarlem met Daan en Karin: zij komen vanuit Den Helder naar het zuiden en wij rijden vanuit Leiden naar het noorden. Het wordt een bijzonder gezellige lunch bij Meneer Frans: we praten in een paar uur elkaar weer bij ook al hebben we elkaar een jaartje niet gezien. Deze dag is Justa jarig en dus togen wij ook nog even naar Rhoon over de A4 die inmiddels "doorgetrokken" is. Toen ik nog bij de RDM werkte heb ik nog gedacht dat ik dit nieuwe stuk snelweg zou meemaken in het toenmalige woon-werk-verkeer: dat is nu bijna dertig jaar geleden. Oud en Nieuw brengen wij door in het appartement van Mok en Tjeerd in Leiden: genieten van Herman Finkers!

Nieuwjaarsdag gaan we op bezoek bij moeder Ipie alwaar zus Caat ook aanwezig is. Caat is net terug van vakantie dus we kunnen elkaar weer even bijpraten. Later op de middag doen we nog even een kop koffie in een stampvol Strandhuys Katwijk. Op de terugweg nog even een bliksembezoek bij Pieter en Johanna, zij blijken niet thuis maar later die avond zien we elkaar toch. Erg gezellig allemaal!

Zaterdag 2 januari: al weer de laatste dag voor Jan (Mia blijft tot dinsdag). Mia haalt haar bril op en daarna gaan we een kop koffie drinken bij Mattie in Den Haag. Met Danielle lunchen we bij Peppermint aan de Frederikstraat in Den Haag: zij woont ontzettend leuk vlak bij deze eettent (die wij nog kennen van eertijds). In de middag drinken we thee bij Henk en Margreth in Noordwijk. Margreth is werkzaam bij de Rijksdienst Caribisch Nederland en kent Statia vanzelfsprekend (het eiland zit in haar portefeuille). We praten bij en proberen en passant de wereld te verbeteren ;-) In de avond belt Mac en komt even langs.

Zondag 3 januari vertrekt Jan via Schiphol en Sint Maarten weer naar huis. Mia bezoekt nog even oud-collega Helga in Barsingerhorn, bezoekt roeimaatje Ans van de roeivereniging Rijnland en neemt (voorlopig) afscheid van het marathonbureau. In Katwijk eet ze met Shirley, Evert, Astrid en Elise. Jan moet wat lang wachten op Sint Maarten maar uiteindelijk is hij om 21.00 uur lokale tijd weer thuis. Tijd om deze brief af te maken en te gaan slapen! Tot een volgende keer!

Groeten,

Mia en Jan.