Gwendoline van Putten School

Studeren in Europees NL

Verzekeringen

Meer informatie op https://www.studentenverzekering.nl/. Op deze site worden vier verzekeringen genoemd die voor studenten van belang zijn:

De zorgverzekering is verplicht. Het basispakket is vastgesteld door de Rijksoverheid en dus voor alle maatschappijen gelijk. Als je alleen hier naar kijkt kun je dus kiezen voor de goedkoopste. De ene maatschappij biedt meer extra’s (aanvullingen) dan de andere en het is een kwestie van persoonlijk inzicht of je hier meer of minder gebruik van wil maken. Ook de mate waarin je volledig of juist minder vrij wil zijn in het kiezen van arts, ziekenhuis, etc. kan schelen in je premie. De premie ligt rond de 100 euro per maand.

Hoewel niet wettelijk verplicht is het toch een absolute aanrader om in elk geval ook een WA-verzekering af te sluiten. Hoewel de kans mogelijk niet zo groot is dat je deze verzekering moet aanspreken kunnen de gevolgkosten voor jou heel hoog (lees: ondraaglijk hoog) oplopen wanneer je aansprakelijk gesteld wordt voor - bijvoorbeeld - de levenslange arbeidsongeschiktheid van iemand (bijvoorbeeld als gevolg van een verkeers- of ander ongeluk waarvoor jij aansprakelijk wordt gesteld). Voor de kosten hoef je het niet te laten: voor slechts een paar euro per maand ben je WA-verzekerd.

De noodzaak voor een inboedelverzekering en de reisverzekering zijn afhankelijk van persoonlijke omstandigheden (bijvoorbeeld: woon je op kamers of bij familie in, ga je veel op reis en heb je dan dure spullen bij je, etc). Lees hiervoor de informatie op bovengenoemde website en maak je keuze.

Noot: Bij andere banken zal dit ongetwijfeld ook bestaan maar van de ING-bank weet ik dat er een studentenverzekering bestaat.