Gwendoline van Putten School

Studeren in Europees NL

Aanvragen bankrekening

In Europees Nederland heb je verschillende banken. Je kiest een bank waar je een goed gevoel bij hebt (waar je goed geholpen wordt, die gemakkelijk bereikbaar is, waarvan je de website plezierig duidelijk vindt, etc.).

Noot: Bedenk dat je in de praktijk (bijna) uitsluitend digitaal met je bankrekening werkt. Je hoeft bijna nooit naar je bankkantoor toe. Kortom, het argument van bereikbaarheid is in de praktijk niet zo heel zwaarwegend.

Noot: Een plezierige en gemakkelijke website is dus wel belangrijk.

De belangrijkste banken in Europees Nederland zijn ING, Rabobank, ABNAMRO, SNS, ASN en Triodos. Wat je in ieder geval nodig hebt is een betaalrekening en een bank- of betaalpas. Op de websites van de verschillende banken staat wat een en ander kost (alleen de basiszaken als rekening en bankpas: ca 1,50 euro per maand). Bij menig bank kun je ook zaken doen met een app op je telefoon of tablet.

Ervan uitgaand dat je nog geen NL-bankrekening hebt en (inmiddels) wel een BSN, loop je een kantoor van “jouw” bank binnen met een NL-legitimatiebewijs en aan de balie kun je je als klant bij die bank laten registreren. Dit bankrekeningnummer (in IBAN-formaat) moet je doorgeven aan DUO die er jouw studiefinanciering op stort.

Noot: Bij andere banken zal dit ongetwijfeld ook bestaan maar van de ING-bank weet ik dat er een studentenverzekering bestaat.