Gwendoline van Putten School

Departments

CVQ

Het MBO biedt de volgende opleidingen aan:

OpleidingDuurNiveau
AKA/Entree opleiding1 jaar1
Helpende zorg & welzijn2 jaar2
Secretarieel medewerker2 jaar2
Bedrijfsadministratief medewerker2 jaar2
Gastheer/-vrouw2 jaar2

The MBO level 1 Labour Market Qualified Assistant Education ("AKA"). This education is competence directed and consists of one core-task: "Assisting in performing general tasks in a labour organization". In MBO educations by a competence we mean: the combination of knowledge, skills, insight and behaviour that is needed to do your job professionally.

Aim of the MBO level 1 is to develop general assistant/employee skills that have to do with social and communication skills in order to achieve a professional attitude. Obtaining self-confidence is essential, for this is the only basis on which one can develop him or herself. Besides the students work at obtaining a realistic self-image. The actual craftsmanship (painting, welding, electricity or mechanical work) the student will mostly learn on the job training (4 x 3 weeks (mon-thu) and 1 x 6 weeks).

AKA/Entree opleiding
Er kan een keuze gemaakt worden om de AKA/Entree opleiding te volgen in het Engels of in het Nederlands. Met dit diploma kun je doorstromen naar een mbo-opleiding niveau 2 of op de arbeidsmarkt.
Wat leer je tijdens de opleiding?
Je volgt een programma van vijf dagen in de week. Je krijgt veel les van je eigen loopbaanbegeleider. Naast je vaklessen krijg je lessen Nederlands/Engels, Rekenen, ICT en keuzemiddag hierin kan gekozen worden voor sport extra Nederlandse lessen of andere lesactiviteiten. Daarnaast loop je veel stage bij bedrijven om praktijkervaring op te doen. Je wordt goed voorbereid op je vervolgstudie of werk.

Opleiding helpende zorg & welzijn
Je helpt en verzorgt mensen. Bijvoorbeeld kleine kinderen, mensen met een handicap en ouderen. Als helpende welzijn heb je veel contact met cliënten en collega's. Je hebt verzorgende, begeleidende, huishoudelijke en organisatietaken. Het is een afwisselende baan want werken met mensen maakt elke dag anders. Als helpende zorg & welzijn kan je aan de slag op verschillende plekken in de zorgsector. Je kan bijvoorbeeld werken bij een kinderdagverblijf, een instelling of zorgcentrum.
Wat leer je tijdens de opleiding?
Ondersteuning geven bij huishouden en persoonlijke verzorging, begeleiden/ondersteunen bij wonen, recreëren en sociale activiteiten, helpen in de kinderopvang of de gehandicaptenzorg ondersteuning geven op emotioneel gebied, samenwerken, werkplanning maken en je eigen werk evalueren. Daarnaast heb je vakken als Nederlands, Engels, Burgerschap, Rekenen en ICT.

Opleiding secretarieel medewerker
Je werkt op een kantoor of op de afdeling administratie van een bedrijf. In de computer voer je allerlei gegevens in. In dit beroep heb je namelijk veel met teksten te maken. Je schrijft brieven, memo's en e-mails. Verder verwacht je leidinggevende dat je voor allerlei andere zaken in te zetten bent. Denk aan bezoekers ontvangen, telefoontjes aannemen, de agenda bijhouden, afspraken maken, kopiëren, post afhandelen en archiveren.
Wat leer je tijdens de opleiding?
Tot stand brengen van contacten, verzorgen van de post en het archief. Ondersteuning bieden bij de verwerking van (financieel) administratieve gegevens. Werken met verschillende computerprogramma's. Daarnaast heb je vakken als Nederlands, Engels, Burgerschap, Rekenen en ICT.

Bedrijfsadministratief medewerker
Als bedrijfsadministratief medewerker werk je bij een administratiekantoor of op de afdeling administratie van een bedrijf. In de computer voer je gegevens in van allerlei rekeningen en andere papieren. Je zorgt dat de post die binnenkomt verdeeld wordt en je verzamelt de post die de deur uit moet. Op de afdeling administratie heb je altijd veel documenten. Die berg je netjes op zodat ze later snel terug te vinden zijn.
Wat leer je tijdens de opleiding?
Verrichten van activiteiten voor de debiteuren- en crediteurenadministratie, dagboek bijhouden. Bijhouden van de voorraadadministratie en de urenadministratie. Werken met verschillende computerprogramma's. Daarnaast heb je vakken als Nederlands, Engels, Burgerschap, Rekenen en ICT.

Gastheer/-vrouw
Als gastheer/-vrouw doe je er alles aan om het de gasten naar de zin te maken zodat ze zeker terug zullen komen. Je luistert naar de wensen van de klant en neemt tegelijkertijd veel verschillende bestellingen op. Ook informeer en adviseer je gasten over alles wat er op de menukaart staat. Vervolgens serveer je alle bestellingen uit. De gastheer/-vrouw voert ook werkzaamheden achter de schermen uit zoals het helpen bij ontvangst en opslag van geleverde goederen, schoonmaken en opmaken van de kassa.
Wat leer je tijdens de opleiding?
Bereiden en serveren van dranken en gerechten, het beheren van de voorraad en het bestellen van materialen, het ontvangen van klanten, veel kennis van eten en drinken. Daarnaast heb je vakken als Nederlands, Engels, Burgerschap, Rekenen en ICT.